Geplaatst op

Toespraak afscheid Koogerkerk Zuid-Scharwoude

Download origineel

Hans van Haeften speelde zijn eerste Dienst in de Kooger Kerk in 2011. We zijn nu 2023 en in alle tussenliggende jaren heeft Hans elk jaar een aantal Diensten hier gespeeld. Wij hebben steeds enorm genoten van zijn spel.

Wat opviel is dat hij bij de begeleiding van psalmen en gezangen steeds weer andere registers gebruikt. Daardoor wordt zijn spel kleurrijk. Hij let ook op de teksten van het lied en dat valt op bij de coupletten. Muziek en tekst moeten samenvallen, wat niet alle organisten toepassen.

In de loop der jaren hebben we hier organisten gehad die nogal rommelig en weifelend speelden. Organisten die één van de vier mollen in een lied over het hoofd zagen. Of die een gis spelen waar een g staat. Organisten die geen maat houden tussen de coupletten. Maar wel tierelantijnen er tussen. Allemaal rare dingen.

Jij daarentegen speelt inventief en koersvast. Jouw spel is opmerkelijk levendig en stuwt de gemeentezang tot enthousiast meezingen. De muziek danst vanuit het orgel door de hele kerkruimte, in steeds wisselende kleuren. Je voelt je door jouw spel als het ware losgemaakt van de grond en het was altijd een plezier om er naar te luisteren.

Je studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Conservatorium in Den Haag bij o.a. Jos van de Kooy die een aantal jaren ook les heeft gegeven op ditzelfde van Dam orgel. Je haalde in 2 jaar je diploma als koordirigent en tussendoor ook nog je masterdiploma Nederlandse Taal en Cultuur. Het kàn niet op.

Maar nu was je vandaag hier voor het laatst. Dat is een domper op de vreugde. Maar de goede oorzaak is je aanstelling als vaste organist van de Johanneskerk in je woonplaats A’foort. Je 3e kerk daar. En dan wordt het heen en weer reizen naar ZSW een druk leven.

We moeten dus vandaag afscheid van je nemen. Maar niet zonder je een paar stoffelijke blijken van waardering mee te geven. We hebben een paar Langedijker producten bij mekaar gescharreld zoals: Langedijker muizen, kloetkoeken, Langedijker paling, Langedijker eilandjes (ronde koekjes), Westfries krentenbrood en voor in de dorstige tijden nog een flesje Langedijker schippersbitter. We hopen daarmee te bereiken dat je nog vaak met spijt aan ons terug zult denken. We wensen je het beste en danken je voor al die jaren dat je hier hebt willen spelen. Wel thuis en groeten aan je vrouw.

Jan A

19-2-2023