Geplaatst op

Maak je eigen voorspel

Je kunt iedere zetting gebruiken om daar zelf een eenvoudig voorspel van te maken.

Het makkelijkst is natuurlijk om gewoon de eerste en de laatste regel te spelen, maar dat is wel erg saai. Er zijn meer manieren. Ik noem hieronder een paar eenvoudige.

We nemen als voorbeeld mijn zetting van lied 156.

Een eenvoudige manier om het voorspel iets spannender te maken, is door de ‘stapeltechniek’. De eerste regel speel je eenstemmig, en in elke volgende regel komt er een stem bij:

Je kunt ook beginnen met een pendelbeweging in het pedaal. Het voordeel is dat je al meteen het ritme goed kunt laten horen, en door de beweging in het pedaal wordt je gedwongen om de melodie ritmisch heel precies voor te spelen. Als harmonie gebruik je parallelle sextakkoorden:

Gebruik ook eens de technieken uit mijn blog over het variëren van een zetting. Deze technieken laten zich ook goed combineren. Bijvoorbeeld door de eerste regel uitkomend in de sopraan te spelen, en de tweede regel uitkomend in de tenor. In de derde regel kun je dan de pendeltechniek gebruiken en in de volgende regels de stapeltechniek. Zo zorg je met eenvoudige middelen voor een interessant voorspel, waarin toch heel duidelijk is welk lied er gezongen gaat worden.