Ik heb zelf behoorlijk veel CD’s, maar de ruimte in mijn huiskamer is beperkt. Er zijn gelukkig mogelijkheden om de CD’s op te ruimen, en het afspelen makkelijker te maken. Dat doe je door je muziek te digitaliseren. Hieronder leg ik uit hoe dat kan, en wat voor apparatuur en software je daarvoor nodig hebt.
Stap 1 Kies NAS of PC
Kies voor je muziek op een NAS of voor de muziek op je PC. Een NAS is een zogenaamde netwerkschijf. Deze sluit je bekabeld aan op je thuisnetwerk. Hij blijft altijd aan staan, zodat je met alle op je netwerk aangesloten apparaten er toegang toe hebt. Je kunt bijvoorbeeld met je telefoon of je PC alle bestanden bekijken. Je kunt er al je muziek makkelijk op kwijt, plus je vakantiefoto’s en je filmcollectie. Ook kun je het mogelijk maken er van buitenaf bij te kunnen, en is het zeer gemakkelijk om bestanden te delen met anderen.
Laat je goed informeren bij een winkel voor je een keuze maakt. Vraag ook direct welke harde schijven je hiervoor nodig hebt, deze moet je er namelijk apart bijkopen. Dat komt doordat een NAS op verschillende manieren gebruikt kan woorden; bijvoorbeeld ook om beelden van beveiligingscamera’s op te slaan. Elke soort gebruik heeft een ander soort schijf nodig.
Muziek op de Nas | Muziek op de PC |
Zeer grote opslagruimte | Gelimiteerde opslagruimte |
Werkt snel | Veel muziek op de PC vertraagt de prestaties |
Maakt automatisch back-ups. De NAS heeft twee schijven, waardoor je altijd een reservekopie hebt | Als je PC crasht, ben je alles kwijt |
Je PC hoeft niet ingeschakeld te zijn om bij de bestanden te kunnen | PC moet ingeschakeld zijn om bij de muziek te kunnen |
Het is mogelijk bij de bestanden te komen, zelfs als je niet thuis bent | |
Je kunt de NAS ook gebruiken om back-ups van je PC te maken | |
Is ook geschikt voor automatische opslag van je foto’s en films | |
Nadelen: | |
Het kost wat, je moet een NAS kopen én twee harde schijven voor ongeveer € 300.- | Geen aanschafkosten voor de NAS |
Stap 2 Installatie NAS
Installeer de NAS in je netwerk. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing die bij de NAS zit. Het meeste gaat automatisch, dus dit hoeft niet veel moeite te kosten.
Als je klaar bent met de installatie, kun je
de NAS toevoegen aan je Windows verkenner, zodat je makkelijk bij je bestanden kunt.
Doe hiervoor het volgende:
- Open Windows verkenner
- Klik op ‘Deze PC’ in het scherm links
- Klik op de knop (bovenin beeld) Netwerkverbinding maken
- Kies een letter die je de map wil geven (maakt niet uit welke je kiest)
- Klik het selectievakje aan bij ‘Opnieuw verbinding maken bij aanmelden’
- Klik op bladeren
- Zoek de map die je wil toevoegen (naam NAS\music) en klik op voltooien
Nu zie je links in beeld de nieuwe map die op de NAS staat. Nu is het tijd om je muziek erop te zetten.
Stap 3 Muziek rippen (kopiëren van CD naar de NAS of PC)
Een CD rippen kan met Windows Media Player, maar daar ben ik zelf geen fan van. Dit programma doet namelijk heel veel automatisch zonder dat je zelf kan kiezen wat er gebeurt. Ook loopt dit programma bij mij steeds vast. Daarom raad ik aan om een Rip-programma aan te schaffen. Zelf heb ik Express ripper van NCH software. Deze kun je hier downloaden: http://www.nch.com.au/rip/
De demoversie is gratis, maar voor een klein bedrag heb je het hele programma.
Het programma werkt zeer eenvoudig:
- Start het programma en doe de CD die je wilt rippen in de PC
- Als je nog geen informatie over de CD ziet, klik op ‘Load’. De tracks verschijnen nu in beeld. De titels kloppen misschien niet helemaal, maar maak je geen zorgen, dit kunnen we later nog aanpassen.
- Kies bij output folder waar je de muziek wilt opslaan. Kies voor elke CD een andere map. Je kunt hier ook een nieuwe map maken, door gewoon een nieuwe naam te verzinnen, bijvoorbeeld X:\music\Madonna\CD1
- Kies bij Output format voor .flac. (Dit is een formaat dat niet veel ruimte inneemt, maar betere kwaliteit levert dan mp3. Ook kun je hier gemakkelijk extra informatie (tags) aan toevoegen, zie stap 4)
- Bij Encoder Settings heb je meerder opties:
- Encoder compression level: dit is hoe gecomprimeerd de muziek moet worden opgeslagen, hoe hoger het getal, hoe kleiner het bestand, maar het rippen duurt dan wel iets langer (ongeveer 7 minuten per CD). Ik kies altijd voor 8.
- Sample Rate: Dit is de kwaliteit van het bestand. Het heeft geen zin om op te slaan op de hoogste kwaliteit, omdat CD’s een kwaliteit hebben van ‘maar’ 44100. Kies dus voor die optie.
- Channels: Stereo of Mono. Kies uiteraard voor Stereo.
- Klik op Rip CD en wachten maar…
- Herhaal deze stappen voor al je CD’s. Terwijl het programma bezig is, kun je rustig wat anders doen.
Stap 4 Zorg voor de juiste informatie
Het kan zijn dat het Rip-programma niet de juiste namen en artiesten bij de muziek heeft opgeslagen. Deze informatie haalt het programma van internet, en is gemaakt door liefhebbers van de muziek. Het klopt dus vaak niet helemaal, of is niet zoals jij het hebben wilt. Daarom moeten we dus deze informatie veranderen, dat wil zeggen: de tags wijzigen. Hiervoor download je de gratis tagscanner: http://www.xdlab.ru/en/download.htm. Open dit programma en doe het volgende:
- Klik op de knop linksboven (blader in mappen) en kies de map die je wilt bekijken. Dit kan de algemene ‘music’ map zijn, maar ook een afzonderlijke map.
- Klik bovenin beeld op ‘wijzigen’. De rechterkant van het beeld verandert nu.
- Pas de gegevens aan hoe jij het wilt. Je kunt de gegevens per track aanpassen, maar je kunt ook meerdere tracks selecteren om in een keer de artiest, album, album-artiest, jaar, genre en componist van een CD te wijzigen. Als je iets niet weet, is dat geen probleem. Je kunt ook zaken open laten. Vergeet niet op opslaan te klikken (of doe ‘ctrl + S’)
- Als je rechts klikt op bijvoorbeeld Titel of Artiest, wordt het blauw. Als je nu opslaat, neemt hij wat je hebt ingevuld mee naar de volgende track. Dit kan handig zijn als meerdere tracks achter elkaar dezelfde naam of artiest hebben.
- Ook de albumhoes kun je toevoegen. Zoek via Google-afbeeldingen je CD op, kopieer deze naar het klembord, en plak deze rechts bij ‘afbeelding’. (Rechtsonder in beeld) Vergeet niet op te slaan!
- Het programma heeft veel opties, klik bijvoorbeeld boven in beeld op generen. Nu kun je een tag maken op basis van de bestandsnaam, of tags van plek laten wisselen. (bijvoorbeeld van componist naar artiest)
- Klik op ‘vullen en opmaken van Tag uit andere velden’
- Kies bij ‘brontekst’ waar de informatie vandaan moet komen, in dit geval ‘composer’ (klik dit aan)
- Kies bij ‘opmaak van brontekst’ waar de informatie naar toe moet, in dit geval ‘artist’
- Klik op voorbeeld om te checken of het klopt
- Genereer!
- Als alle tags kloppen, verander ik ook altijd de bestandsnaam. Klik hiervoor bovenin beeld op ‘hernoemen’, selecteer alle tracks en kies rechts in beeld hoe de bestandsnaam moet worden. Ik doe meestal ‘track, title’. Bekijk het voorbeeld en genereer.
Tags, wat is wat? | |
Bestandsnaam | Naam zoals je die ziet in de verkenner. |
Track | Nummer van de track. Hier hoef je niets mee te doen, want dit is altijd goed geript. |
Titel | Naam van de track zoals je deze ziet in je afspeelprogramma |
Artiest | Wordt per track getoond in je muziekprogramma. Ik kies er vaak voor om hier de naam van de componist op te geven, aangezien veel muziekprogramma’s de componist niet weergeven. |
Album Artiest | De artiest van het hele album. |
Jaar | Jaar van uitgave van de CD |
Genre | Kies hier een genre uit de lijst, of verzin je eigen genre. Dit wordt door de meeste afspeelprogramma’s ook weergegeven. |
Componist | Componist van de track. Deze wordt door de meeste afspeelprogramma’s helaas niet weergegeven (wel mogelijk bij foobar, zie stap 5). Je kunt ervoor kiezen om de componist bij ‘Artiest’ te zetten. |
Stap 5 Afspelen, software
Je kan de muziek nu al op verschillende apparaten afspelen:
- Smarthone en tablet. Hiervoor is het nodig dat je een gratis app download om met je NAS te communiceren. Voor de Synology Nas is dat de App DS Audio. Als je deze hebt geïnstalleerd kun je bij al je muziek.
- PC: Dit kan op verschillende manieren:
- Via Windows Media Player. Dit raad ik niet aan, omdat het bij mij steeds vastloopt. Ook gaat heel veel automatisch: soms worden er gewoon bestanden verplaatst en verandert zonder dat jij er toezicht op hebt. Bovendien werkt Media Player alleen op je PC, en nog niet op je stereo-installatie. Om toegang tot je NAS te krijgen: kijk linksonder in beeld bij ‘Andere bibliotheken’, als het goed is staat je NAS hier ook tussen.
- Plex Media Server. Dit is gratis te downloaden, en bedien je via je browser. (https://www.plex.tv/downloads/) Deze loopt bij mij nooit vast. Na installatie moet je bij ‘bibliotheken’ de NAS toevoegen, en laad het programma al je geripte CD’s.
Het nadeel is dat wanneer je tags wijzigt, deze wijzigingen niet automatisch worden doorgevoerd in Plex. Dit gebeurt pas op het moment dat je de naam van de map waarin de muziek staat verandert. - Mijn favoriet: Foobar (https://www.foobar2000.org/) Dit is ook gratis te downloaden, en werkt perfect. Het grote voordeel is dat je alles precies zo kunt instellen zoals je het zelf wilt. Je kunt je tracks bijvoorbeeld weergeven op componist, het uiterlijk van het afspeelscherm aanpassen en er zit een equalizer bij die perfect werkt. Ook worden wijzigingen in je muziekbibliotheek onmiddellijk doorgevoerd.
Stap 6 Afspelen, apparatuur
Uiteindelijk was het doel van dit alles om de muziek op je stereo-installatie te krijgen. Daarvoor is nog één stap nodig. Sommige apparaten hebben een netwerkingang, maar wat oudere apparaten niet. Om je stereo op je wifi aan te sluiten heb je een Google Chromecast Audio nodig. (Let op dat je de audio versie koopt, de andere is voor je televisie) Deze is onder andere te bestellen bij de Media Markt. Er zijn ook andere (bekabelde) mediaspelers te koop, maar deze zijn vaak wat duurder.
(Update: de Chromecast audio is helaas niet meer verkrijgbaar. Een goed alternatief is een Bluetooth ontvanger. Dat werkt vrijwel hetzelfde. Het verschil is dat het audiosignaal via Bluetooth gaat, en niet via de Wifi)
De chromecast audio is een klein apparaat dat je in de Aux-ingang van je stereo inplugt. Na installatie zit je stereo ook aangesloten op je wifi, en kun je met je DS-audio app direct afspelen op je stereo.
Dat kan ook via je PC. Daarvoor is het nodig dat je Plex opent via de browser van Google, Chrome. Deze is ook gratis te downloaden (https://www.google.com/chrome/browser/desktop/index.html)
Daarna installeer je de chromecast gratis op je PC via https://www.google.com/chromecast/setup/
Als je nu Plex opent zie je rechtsboven in beeld het chromecasticoon (schermpje met wifigolven). Hier kies je je stereoinstallatie, de muziek wordt nu op je stereo afgespeeld.
Via foobar is het me nog niet gelukt te streamen naar de chromecast, maar dit is ongetwijfeld mogelijk. Afspelen via de PC kan ook goed, mits je goede boxen koopt met een Bluetooth verbinding.
Stap 7
Zet al je CD’s op zolder en geniet van een opgeruimde huiskamer en goede muziek.